APOSTOLAT

Wspólnota Apostolska św. Elżbiety jest stowarzyszeniem osób świeckich, które korzystając z duchowego dobra Zgromadzenia Sióstr św. Elżbiety włączają się w realizację jego charyzmatycznego posłannictwa. Potrzeba umożliwienia osobom świeckim takiej współpracy zrodziła się w Zgromadzeniu Sióstr św. Elżbiety w latach osiemdziesiątych ubiegłego stulecia. W tym samym czasie, przy wielu elżbietańskich Wspólnotach, spontanicznie zaczęły gromadzić się grupy wolontariuszy wspomagających w bardzo konkretny sposób charytatywną działalność Zgromadzenia. Wszystko to stało się powodem podjęcia starań o nadanie tym wspólnotom charakteru stowarzyszenia kościelnego funkcjonującego na wzór ???trzeciego zakonu???. W 1992 roku, na XXI Kapitule Generalnej Zgromadzenia Sióstr św. Elżbiety, opracowane zostały Statuty i ustalona oficjalna nazwa: Wspólnota Apostolska św. Elżbiety, a 8 grudnia 1993 roku Kongregacja ds. Instytutów Życia Konsekrowanego i Stowarzyszeń Życia Apostolskiego zatwierdziła Wspólnotę jako stowarzyszenie życia apostolskiego.

Więcej o Wspólnocie Apostolskiej na świecie czytaj…

Adres:

Wspólnota Apostolska św. Elżbiety