Święty Mikołaj

W Polsce, jak wszyscy wiemy, liturgiczne wspomnienie św. Mikołaja przypada 6 grudnia. Według średniowiecznych źródeł Mikołaj żył na przełomie III i IV wieku, był biskupem Miry w Licji, wsławił się cudami oraz pomocą biednym i potrzebującym. Przez wieki był jednym z najbardziej czczonych świętych na Zachodzie i Wschodzie. Największe jego sanktuarium znajduje się we włoskim Bari. Mikołaj był uważany za świętego, który udziela pomocy w każdej potrzebie. Popularność kultu spowodowała, że poświęcono mu tysiące kościołów, ołtarzy, kaplic, szpitali i hospicjów. Historycy wyliczyli, że w roku 1500 liczba poświęconych Mikołajowi kościołów, tylko w Europie zachodniej przekroczyła 2000. W spisanym w pierwszej połowie IX wieku żywocie autorstwa archimandryty Michała, w rozdziałach od dziesiątego do osiemnastego, po raz pierwszy pojawiła się bardzo popularna legenda o trzech córkach. Zgodnie z jej wersją z IX wieku, młody Mikołaj, jeszcze przed wyborem na biskupa, miał chciwego i bogatego sąsiada, który drwił z pobożności świętego. Bóg ukarał sąsiada i sprawił, że stracił majątek oraz popadł w skrajną biedę. Gdy nie miał już z czego utrzymać rodziny, postanowił sprzedać swoje trzy córki do domu publicznego, ponieważ nikt nie chciał ich poślubić bez otrzymania stosownego posagu. Mikołaj, po długich rozważaniach tekstów Pisma Świętego i modlitwie, postanowił uratować cnotę dziewcząt. Trzykrotnie, pod osłoną nocy, wrzucał przez okno pieniądze przeznaczone na posag dla każdej kolejnej siostry. Gdy sąsiad wyprawił już dwa wesela, postanowił dowiedzieć się, skąd biorą się tajemnicze pieniądze. Czuwał całą noc i ze zdumieniem odkrył, że to pogardzany przez niego Mikołaj wrzuca po raz trzeci pieniądze przez okno. Podziękował mu zawstydzony i postanowił zmienić swoje życie na zgodne z przykazaniami. (źródło: WIKIPEDIA) Wspomnienie św. Mikołaja to święto, na które czekają nie tylko najmłodsi. Fundacja Dobroczynności we współpracy z Jadłodajnią Bł. Marii Luizy przygotowały ponad 60 paczek dla dzieci oraz 140 paczek dla potrzebujących osób dorosłych. 7 paczek wysłano drogą pocztową. Pakiety zawierały nie tylko maskotki i słodycze, ale także artykuły żywnościowe, odzież, niezbędne przybory oraz chemię gospodarczą. Niech za przyczyną świętego Mikołaja Bóg błogosławi naszym Dobrodziejom i wszystkim, którzy otrzymali pomoc, by napełniła ich prawdziwa radość i by cieszyli się potrzebnymi łaskami.