Święto Miłosierdzia Bożego

Spotkanie rozpoczęło się w południe zjedzeniem jednodaniowego lecz obfitego obiadu, który poprzedziła modlitwa.

W spotkaniu oprócz stołowników Jadłodajni, wzięły udział Siostry Organizatorki, przedstawiciele Wspólnoty Apostolskiej Św. Elżbiety, Sympatycy, Studenci-wolontariusze, pomagający w organizacji tego dnia, jak też na co dzień w Jadłodajni.

Po obiedzie nastąpiło przygotowanie do Eucharystii – ćwiczenie śpiewów i czytań.

Eucharystię sprawował Ks. Aleksander Radecki – Ojciec Duchowny naszego Seminarium. Kazanie zawierało dużo wątków na temat Miłosierdzia Bożego, także cytatów z „ Dzienniczka ” Apostołki Bożego Miłosierdzia Św. Siostry Faustyny.

Większość uczestników przystąpiło do Stołu Pańskiego.

Po Mszy Św. zebrani przeszli do Jadalni, którą młodzież z Siostrami zamieniły w salę kinową i został wyświetlony film o Św. Faustynie wg Jej życiorysu. Ostatnim akcentem dnia było zaproszenie do stołu gdzie pojawiły się smaczne kanapki i herbata, kanapki wcześniej przygotowała „ ekipa kanapkowa”, która przygotowuje je dla uczestników codziennych posiłków w Jadłodajni – pod patronatem błogosławionej Marii Luizy Merkert.