Elżbietańskie bułeczki

Od 7 lat młodzież w (wieku 16 – 23 lat) z Dolnego Śląska spotyka się we Wrocławiu. Organizatorem tych 3- dniowych spotkań jest Zgromadzenie Sióstr Św. Elżbiety, które zapewnia też noclegi i wyżywienie. Celem tych spotkań jest spotkanie z Bogiem i drugim człowiekiem, szczególnie ubogim, chorym czy samotnym na wspólnej modlitwie, pieczeniu elżbietańskich bułeczek, śpiewie i rekreacji.

W tym roku po raz pierwszy włączyła się Wspólnota Apostolska, biorąc udział zarówno w przygotowaniach kulinarnych, jak i uczestnicząc wieczorem w kolacji.

W Eucharystii, udział wzięło ok. 200 osób, były to Siostry zakonne, młodzież, przedstawiciele Apostolatu oraz zaproszono osoby biedne i bezdomne (przeważnie byli to ci, którzy są dożywiani codziennie przez Siostry i Fundację Dobroczynności). Dużo osób skorzystało z sakramentu pojednania.

Po Mszy Św. wszyscy przeszli do jadłodajni, gdzie czekały zastawione stoły. Był bigos, jajecznica, chleb masło, herbata, kawa i inne napoje zimne. Młodzież usługiwała, uzupełniając salaterki z potrawami, zmieniając nakrycia.

Gwoździem programu były uroczyście wniesione olbrzymie ilości słodkich drożdżowych bułeczek. Wszyscy mogli jeść do syta a także, w zależności od potrzeb, zabierać do domu aby podzielić się z najbliższymi lub robić zapasy na następny dzień.

Gdy zaspokojono głód, zaczęły się wspólne śpiewy piosenek świeckich i religijnych przy akompaniamencie kilku gitar, skrzypiec i fletu.

Młodzież wprowadziła atmosferę bardzo naturalną i domową. Nie było widać kto biedny a kto bogaty, a całe towarzystwo doskonale się bawiło. Jak to zwykle bywa, im dłużej, tym lepiej. Nikt nie miał chęci wychodzić. Chciałoby się rzec „chwilo trwaj wiecznie”.

Mirosława Kasprzak